Prosty chleb wiejski na zakwasie i drożdżach


Prosty chleb w stylu wiejskim, pachnący i smaczny. Nie wymaga pracochłonnego robienia tradycyjnego zakwasu. Ma chrupiącą skórkę. Przepis pochodzi od duńskiego kucharza nazwiskiem Bo Bech, ukazał sie w Politikenie.

Cały przepis znajdziesz na nowej wersji bloga: http://najsmaczniejszy.com.pl/przepisy/prosty-chleb-wiejski-na-zakwasie-i-drozdzach/

 

Prosty chleb wiejski na zakwasie i drożdżach

Prosty chleb wiejski na zakwasie i drożdżach

Prosty chleb wiejski na zakwasie i drożdżach

Prosty chleb wiejski na zakwasie i drożdżach

Prosty chleb wiejski na zakwasie i drożdżach - drugi ,zrobiony po tygodniu

Prosty chleb wiejski na zakwasie i drożdżach – drugi ,zrobiony po tygodniu

Prosty chleb wiejski na zakwasie i drożdżach - drugi ,zrobiony po tygodniu, troche więcej mąki żytniej

Prosty chleb wiejski na zakwasie i drożdżach – drugi ,zrobiony po tygodniu, troche więcej mąki żytniej

Smacznego !

4 responses to “Prosty chleb wiejski na zakwasie i drożdżach

  1. Smakowicie ten chleb wygląda🙂

  2. Właśnie jest w piekarniku🙂 Zrobiłem według przepisu, ale ciasto trzymałem w ciepłym 3 godziny, potem bochenek uformowany przez godzinę, doba w lodówce to tylko usypianie drożdży (moim zdaniem). Ale przepis bardzo dobry!

    • To prawda – podobny efekt uzyskuje się przy rośnięciu w ciepłym 3-4 godz. Rośnięcie w lodówce umożliwia np przesunięcie pieczenia na rano albo na wieczór-co jest wygodne🙂

  3. Aha i jeszcze moja obserwacja. Zacząłem ciasto w czasie leżakowania rozgniatać w celu odgazowania i składać. Tak co godzinę daje to 3 odgazowania na 4 godziny leżakowania i potem formuję bochenek. Więcej zabawy, ale warto spróbować. Pozdrawiam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s