Kakuni – gotowany boczek wieprzowy na kwaśno po japońsku – コーラとお酢で角煮


Gotowany boczek przyrządzony w nietypowy sposób. Nie wymaga wyszukanych składników, ale wymaga trochę czasu…  Według przepisu runnyrunny999, trochę zmodyfikowane. Nie bój się,że będzie smakować jak cola – służy to tylko zmiękczeniu mięsa, smak znika.

Cały przepis przeczytaj na nowej wersji bloga: http://najsmaczniejszy.com.pl/przepisy/kakuni-gotowany-boczek-wieprzowy-na-kwasno-po-japonsku

Kakuni - gotowany boczek wieprzowy na kwaśno po japońsku

Kakuni – gotowany boczek wieprzowy na kwaśno po japońsku

Jeśli chcesz zobaczyć jak to robi runny – link jest tutaj. http://www.youtube.com/watch?v=czCh46ZTaSk&feature=related

Smacznego!

10 responses to “Kakuni – gotowany boczek wieprzowy na kwaśno po japońsku – コーラとお酢で角煮

  1. Ciekawa jestem bardzo, jak smakuje tak przyrządzony boczek. Przepis dość egzotyczny.

  2. Pytanko ,wino ma być wytrawne ,słodkie?

  3. W pierwszej fazie-podgotowaniu chodzi o to,żeby zmiękczyć mięso, a potem… to nie ma żadnego znaczenia- i tak ocet i kwas fosforowy z coli zrobią swoje. Cola ma też cukier – jak dasz półwytrawne lub półsłodkie czy wytrawne- na jedno wyjdzie. Ja szczerze mówiąc dałem do całej potrawy półwytrawne, oczywiście może być najtańsze – nie ma to wpływu.

  4. To jeszcze raz ja zabieram się za zrobienie tego cuda tylko jeszcze jedno pytanie w składnikach pisze dwie szklanki wina a pod spodem 1 szklanka i wina i dwie szklanki wody .Proszę o oświecenie

  5. rzeczywiście, nie zauważyłem drugą z tych szklanek wina trzeba dodać do drugiej zalewy – w p.4, zaraz to poprawie

  6. Dzięki bardzo za błyskawiczną odpowiedz lecę robić – jutro zostawię komentarz jak wyszło .Pozdrawiam

  7. Zrobiłam efekt na blogu .Pyszne ,aromatyczne tylko jak dla nas kapkę za słodkie .Następnym razem dam trochę mniej coli .Dziękuję za przepis ,wchodzi do naszego menu na stałe .Pozdrawiam

  8. Po szynce Nigelli to drugi przepis na mięso z colą, jaki znalazłem. Cola się spisuje jako zmiękczacz ze względu na kwas ortofosforowy?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s