Śledzie skandynawskie koperkowe


Przepis duński,który zrobiłem na Wigilię… zdobył uznanie. Banalnie prosty. Słodko-kwaśny.

Składniki:

  • wiaderko filetów matjasy
  • 2 małe pęczki koperku
  • 200g cukru
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 250 ml octu winnego białego (ja dałem słodowy)
  • 1 duża cebula
  • 2 listki laurowe

Jak to zrobić?

  1. Filety śledziowe wymocz w wodzie 30 min
  2. Wino, ocet listki laurowe i cukier zagotuj do rozpuszczenia cukru, ostudź
  3. W naczyniu układaj warstwami kawałki śledzia, krążki surowej cebuli i posiekany koperek, zalej zalewą
  4. Wstaw do lodówki i czekaj dobę, a najlepiej 2-3 dni

Skandynawskie śledzie koperkowe

Zrobiłem tez poźniej troszkę inną, ostrzejszą wersję – 300ml octu i 200 ml wina i nie moczyłem śledzi, dodatkowo do marynaty dodałem gwiazdkę anyżu i kilka ziaren pieprzu. Też dobra.

 

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s