Zupa krem z topinamburu


Zanim mróz ściśnie ziemię może uda Wam się zdobyć bulwy topinamburu. To gatunek słonecznika, który w Polsce jest mało popluarny, chociaż słyszałem,że jest używany jako pasza dla dzikich zwierząt przez myśliwych. Ja go pozyskałem od mojej mamy z ogródka. Zanim ziemniaki pojawiły sie w Europie pełnił ich rolę. Trudno opisać jego specyficzny smak. Na pewno jest warzywny,ale trudno go porównać z czymkolwiek.

bulwy topinamburu

Składniki:

  • 400g bulw topinamburu
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 2 liście laurowe
  • 200g ziemniaków (2 średnie)
  • 0,75l bulionu drobiowego lub warzywnego (ja użyłem Winiary w proszku)
  • olej
  • szczypiorek
  • limonka lub cytryna

Jak to zrobić?

  1. obierz warzywa i pokrój w grubą kostkę
  2. podsmaż na oleju przez 10 min na niedużym ogniu (nie mogą się zbrązowić)
  3. wlej gorący bulion, dodaj liście i gotuj 20 min pod pokrywką
  4. wyjmij liść i zmiksuj
  5. dopraw pieprzem i cytryną, posyp posiekanym szczypiorem

Do zupy dobrze podać grzanki, można też zrobić z topinamburu chipsy – usmażyć plasterki, odsączyć, posolić

Smacznego!

zupa krem z topinamburu

2 responses to “Zupa krem z topinamburu

  1. Witaj Jacinto,
    właśnie niedawno czytałam na jednym z blogów kulinarnych o topinanburze i zaintrygowało mnie to warzywo, ale w tym roku chyba już mi się nie uda go zdobyć. Miła niespodzianka, że mogłam przeczytać o tym warzywie także u Ciebie. Pozdrawiam!

  2. Widziałam dziś topinambur w Warszawie, w moim ulubionym sklepiku na bazarku koło Hali Mirowskiej. Jest tam taki sklep, w którym można kupić egzotyczne zielska, warzywa, przyprawy. Pan ma też dobry, duży wybór rodzimych warzyw. Dowiedziałam się od niego, że topinanbur jest zalecany dla osób, które mają problemy z właściwym poziomem cukru we krwi. Warzywo niestety słabo się sprzedaje – pewnie dlatego, że jest u nas mało znane. Kupiłabym, ale było zasuszone. Kupię, jak trafię na świeże.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s