Karmelizowana świnia z kolendrą


Pozwoliłem sobie na dosłowne tłumaczenie tej nazwy z duńskiego. Całkiem smaczna i niewymagająca wysiłku potrawa. Ładna harmonia słodkiego i czosnkowego smaku.

Składniki (na 2 osoby)

  • 400g żeberek (w oryginale był mostek)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • pieprz
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 75g cukru palmowego
  • 3 łyżki sosu sojowego

Jak to zrobić?

  1. Upraż ziarna kolendry na suchej patelni aż zaczną pachnieć
  2. W moździerzu zetrzyj sól, kolendrę i czosnek przeciśnięty przez praskę na pastę
  3. Zmieszaj to z cukrem (może być też trzcinowy) i sosem sojowym
  4. Wymieszaj tę marynatę z mięsem, włóż do naczynia lub woreczka i do lodówki na conajmniej 3 godziny (lepiej na całą noc)
  5. Piecz w piecu 20-30 min lub na grillu,aż mięso będzie miękkie

 

 

Karmelizowana świnia z kolendrą w towarzystwie ryżu naturalnego, kiszonego musztardowca chińskiego i paru pieczonych warzywek

 

Smacznego !

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s