UTOPENCE


W związku z niemożnością skosztowania utopenców w Ceskiej Hospodzie postanowiłem te zakąską zrobić sam. Znalazłem czeski przepis i zrobiłem polską wersję, bo z polskimi serdelkami. Całość stanowi smakowitą zakąskę o smaku zalewy octowej,parówki i delikatnie pikantny ślad chilli.

Mój przepis jest na duży słój (5l) tego przysmaku,ale ja zrobiłem to z 1/3 składników

Składniki:

  • 2 kg serdelków, grubych parówek
  • 1,75 kg cebuli
  • 600 ml octu spirytusowego
  • 1250 ml wody
  • 5 łyżek soli
  • 1/2 łyżki mielonego,czarnego pieprzu (ja dałem młotkowany Kamisa)
  • 3/4 łyżki cukru
  • łyżka oleju
  • 3 liście laurowe
  • odrobina chilli (ja dałem jedną świeżą pokrojoną papryczke pepperoni)

Jak to zrobić?

  1. Zagotuj wode z octem. Dodaj sól,cukier,pieprz, olej, gotuj 2 min. Schłodź.
  2. Serdelki przekrój na ćwiartki lub na pół wzdłuż. Jeśli to są inne kiełbaski można obrać je ze skóry. Cebulę pokrój w talarki
  3. Na dno naczynia (słoja) nasyp ok. 1 cm warstwe cebuli, na to połóż wartwę kiełbasek i tak na zmianę. Naczynie zamknij i wstaw do lodówki.

Trzeba czekać co najmniej 3 dni, ale tak naprawde dobre robią sie po tygodniu…

Dla miłośników języka czeskiego takich jak ja – przepis w oryginale🙂

M N O Ž S T V Í

do pětilitrové láhve od okurků

S U R O V I N Y

2 kg méně tučných špekáčků

1.75 kg cibule

600 ml octa

1250 ml vody

5 polévkových lžic soli – 120g

1/2 polévkové lžíce mletého černého pepře – 5g

3/4 polévkové lžíce cukru – 10g

1 polévková lžíce oleje

3 bobkové listy

na špičku nože chilli

P O S T U P

Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak necháme vychladnout.

Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Oloupanou cibuli nakrájíme na rovnoměrná kolečka. Do vymyté pětilitrové sklenice od okurek dáme cca 1 cm vysokou vrstvu cibule. Potom tuto cibuli poklademe vrstvou špekáčků. Vrstvy opakujeme až do naplnění sklenice.

Vychladlý nálev nalijeme do připravené sklenice. Sklenici je na závěr nutné dobře uzavřít – stačí celofán a gumička.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s